Bornholm bliver vært for øers klimatopmøde

 
Repræsentanter fra omkring 50 øer verden over bliver inviteret til grønt topmøde på Bornholm i 2013. Bornholmske virksomheder får mulighed for at benytte topmødet som et udstillingsvindue for deres grønne produkter og ydelser.

Bornholm får besøg fra ø-samfund i hele verden, når organisationen Ecoislands til september næste år afholder sit årlige klimatopmøde, Ecoislands Global Summit, her på øen. 

Det bornholmske værtskab faldt på plads, da international relations manager Mette Tiensuu fra Business Center Bornholm, deltog i den første udgave af Ecoislands Golbal Summit på den britiske ø Isle of Wright, der blev afholdt 16.-17. oktober.

Næste år kommer topmødet til at strække sig over tre dage, og der vil blive inviteret repræsentanter fra omkring 50 øer. 

 
Jeg håber, at vi kan trække op mod 1000 personer til Bornholm, men jeg er godt klar, at jeg dermed sætter over-liggeren ret højt, siger international relations manager Mette Tiensuu fra Business Center Bornholm.
 - På Isle of Wright deltog godt 300 personer. Jeg håber, at vi kan trække op mod 1000 personer til Bornholm, men jeg er godt klar, at jeg dermed sætter overliggeren ret højt, siger Mette Tiensuu, der tilføjer, at Bornholm blev valgt som 2013-vært for næsen af bl.a. Skotland.


De præcise datoer for mødet samt hvor på øen det skal finde sted, er endnu ikke afgjort.

Bright Green Island-festival

I tilknytning til topmødet planlægges en Bright Green Island-festival, hvor private bornholmske virksomheder og offentlige institutioner kan eksponere og markedsføre grønne produkter, ydelser og tiltag. 

- Det er en kæmpechance for Bornholm. Vi får et enestående udstillingsvindue, som kan skabe opmærksomhed omkring, hvad vi har at tilbyde. Det kan føre til øget eksport af lokale produkter og til etablering af nye samarbejder, som også kan gavne væksten på øen, siger Mette Tiensuu.

- Festivalen skal desuden ses som en manifestation af, hvor langt vi er kommet med Bright Green Island-visionen. Jeg tror fortsat, at Bright Green Island-begrebet er en smule diffust for mange bornholmere, og derfor vil vi også benytte festivalen som en lejlighed til at vise de lokale, hvordan visionen helt konkret udmønter sig, tilføjer hun.  

Også de 97 øvrige danske kommuner og de fem regioner, vil blive inviteret til at besøge Bornholm i forbindelse med topmødet og festivalen. 

- På den måde hejser vi endnu en gang det bornholmske flag og viser det øvrige Danmark, at der er masser af inspiration til grøn omlægning at hente her på øen, siger Mette Tiensuu.

Sustainable innovation-messe i 2014

Også længere ude i horisonten kan Bornholm forvente besøg fra udlandet. Mette Tiensuu oplyser nemlig, at messen Sustainable Innovation, der arrangeres af det anerkendte Centre for Sustainable Design under University for the Creative Arts, England, i 2014 skal afholdes her på øen.

- Der kommer næppe lige så mange folk til messen som til topmødet. Til gengæld er det virkelig nogle af de tunge drenge og piger inden for bæredygtig udvikling, der deltager", siger Mette Tiensuu. 

I begyndelsen af 2013 vil Business Center Bornholm offentliggøre information om, hvordan lokale virksomheder og offentlige institutioner kan medvirke under Eco-Island-topmødet og Bright Green Island-festivalen.  

 


 

FAKTA ECOLANDS 

Ecoisland er et fællesskab af øer over hele verden, der ligesom Bornholm har bæredygtighed og uafhængighed af fossile brændstoffer som mål. Blandt øerne i Ecoislands er Isle of Wright, Jersey, Seychellerne, Fiji og Hawaii. Filosofien er, at små ø-samfund har gode muligheder for at gennemføre hurtige forandringer på miljø- og klimaområdet og dermed kan være rollemodeller for større samfund. 

Som afslutning på Ecoislands Global Summit i oktober på Isle of Wright tilsluttede omkring 30 øer sig en fælles erklæring, som blandt andet forpligter dem til at dele viden og informationer med hinanden.

Læs mere om Ecoislands på www.eco-island.org


 

af Ulf Førsteliin / 1.11.2012 / FOTO: Jens-Erik Larsen