Schwarzenegger og Sustania-pris kan åbne nye døre for Østkraft

 
Det store Ecogrid-projekt, som Østkraft er en central partner i, vandt ikke prisen som verdens mest bæredygtige projekt. Men finaledeltagelsen i Sustania Award kan alligevel vise sig at være særdeles værdifuld for Østkraft, der har ambitioner om at opbygge en stærk international konsulentafdeling

Det kan godt være, at Arnold Schwarzenegger er mest kendt for store muskler, action ogI'll be back, men i internationale kredse, der beskæftiger sig med de globale klimaudfordringer og bæredygtighed, er det aldrende muskelbundt bredt anerkendt for sin store indsats og betydning.

Derfor kan det vise sig særdeles værdifuldt for det lokale energiselskab, Østkraft, at Arnold Schwarzenegger i begyndelsen af oktober var med til at skabe interesse omkring uddelingen af den første Sustania-pris til verdens mest bæredygtige projekt. Schwarzenegger var formand for juryen, der havde fundet vinderen.  

 
Sustania-prisen er helt ny og derfor er den ret ukendt. Men når man ser på sammensætningen af den jury, der udvælger de 10 finalister og den endelige vinder, så vækker det altså stor respekt.
 Det store Ecogrid-projekt, som Østkraft er en central partner i, var på forhånd kåret som den bedste løsning i kategorien 'IT', og projektet var derfor blandt de 10 finalister, som var i spil helt frem til prisuddelingen i Det Kongelige Teater i København den 11. oktober. 


Ecogrid vandt ikke. Men det er der gode grund til, mener projektleder Maja Bendtsen fra Østkraft. Og derfor kom hun sig hurtigt over skuffelsen over, at det ikke var Ecogrid-projektets repræsentanter, der blev kaldt op på nationalscenen af jury-formand Schwarzenegger, da prisen skulle overrækkes. 

- Jeg havde faktisk ikke regnet med, at vi ville vinde. For det første ville det se besynderligt ud, hvis en international pris, der er startet i Danmark, gik til et dansk projekt, første gang den skulle uddeles. Samtidig er EcoGrid-projektet svært at forklare. Men mest afgørende; det var i mine øjne det helt rigtige projekt, der vandt. Det er et fantastisk projekt på rigtig mange fronter, siger hun.

- Og under alle omstændigheder opfatter jeg det som en enorm cadeau, at vi kom i finalen blandt de ti bedste projekter. Dermed blev vi jo det bedste projekt i IT-kategorien, og det må også siges at være noget af en præstation", tilføjer Maja Bendtsen.

Finaleplacering giver tyngde  

Når den bornholmske projektleder tager så forholdsvis afslappet på den sekundære placering i finalen, skyldes det ikke mindst, at prisuddelingen under alle omstændigheder vil kunne benyttes i Østkrafts fremtidige salgsarbejde. 

Østkraft arbejder i disse år på at opbygge en projektafdeling, som især på baggrund af deltagelsen i EcoGrid-projektet skal sælge konsulentydelser til regioner i andre dele af verden og til internationale koncerner. Og indtil Østkraft får de første kunder på sin referenceliste, vil det give pondus at kunne henvise til finaledeltagelsen i Sustania-prisen.

- Sustania-prisen er helt ny, og derfor er den naturligvis ret ukendt endnu. Men når man ser på sammensætningen af den jury, der udvælger de 10 finalister og den endelige vinder, så vækker det altså stor respekt, siger Maja Bendtsen. 

Ud over Schwarzenegger består Sustania-juryen af EU's klimakommissær Connie Hedegaard, som er meget bredt anerkendt for sin indsats, Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, der har skabt begrebet bæredygtighed, og formanden for FN's klimapanel, Dr. Rajendra Pacchauri, som måske ikke er så kendt et navn som de øvrige, men som i kraft af sit embede er en helt central person.

- Det er simpelthen nogle af de absolut mest prominente navne, når det handler om bæredygtighed, og de giver Sustania-prisen masser af tyngde. Derfor vil vi uden tvivl kunne bruge finaledeltagelsen, når vi taler med potentielle internationale kunder. Den er en understregning af, at vi kan noget ganske særligt, pointerer Maja Bendtsen.

 HVAD ER SUSTANIA

Sustania er en global alliance af internationale organisationer og virksomheder, der arbejder for at skabe bæredygtig vækst. Ved at fokusere på håndgribelige idéer og teknologi, demonstrerer Sustainia, hvilken bæredygtig fremtid, vi kan skabe, hvis eksisterende løsninger blev gennemført i stor skala. 

Arbejdet udføres i forskellige publikationer, arrangementer og det årlige arbejde med at identificere og fremme en liste med 100 bæredygtige løsninger, Sustania100. Det er blandt disse 100 løsninger, at de 10 finalister i Sustania Award udvælges. 

Sustainia er grundlagt af tænketanken Mandag Morgen og udviklet i tæt samarbejde med FNs Global Compact, Arnold Schwarzeneggers initiativ Regions20, IFHP, Nobel Sustaniability Trust og en række førende virksomheder: Microsoft, GE, DNV, Philips Lighting, DONG Energy, Novo Nordisk, Tetra Pak, Cisco, Knoll, IKEA, Vestas, VELUX, Realdania, Scandinavian Airlines SAS, Ramboll, UBS Investment Bank and Gehl Archit.

 VINDER LYSER OP I UDVIKLINGSLANDENE 

Det var repræsentanter fra britiske Azuri Technologies, der blev kaldt på scenen af jury-formand Arnold Schwarzenegger, da den første Sustania-pris blev uddelt på Det Kongelige Teater i København den 11. oktober.  

Azuri fik prisen for deres Indigo-system, der leverer billig elektricitet baseret på solenergi til mennesker i den tredje verden. Azuris teknologi gør det muligt for beboere i fattige områder, der ikke er dækket af el-net, at installere egne solcellepaneler. 

Med Indigo-systemet kan familier installere solenergi uden at skulle rejse kapital til at købe anlægget. I stedet kan de - samtidig med at de bruger anlægget - betale for det hen af vejen med skrabe-kort, som de kendes fra mobiltelefoner. I Kenya koster et skrabe-kort ca. 8 kr. og giver mulighed for otte timers belysning fra to lamper og dertil mobiltelefon-opladning i en uge. Indigo-konceptet fungerer endvidere i Malawi, Zambia og Sydsudan.

I dag er det typisk petroleumslamper, der skaffer lys i områder, der ikke har elektricitet. Ved at afløse petroleummen med solceller skærer en familie sine ugentlige udgifter til energi ned med 50 procent. Samtidig spares atmosfæren for en betragtelig mængde CO2, ligesom sundhedsskadelig udledning af røgpartikler fra afbrændingen af petroleummen undgås. 

 


 

 

 

 

 

af Ulf Førsteliin / 2.11.2012 / FOTO: Søren Malmose